FIPS

In de snel evoluerende wereld van camerabeveiligingstechnologie kunnen we niet om AI-beveiligingscamera’s heen. In deze blogpost duiken we in de wereld van AI-beveiliging en tonen aan hoe deze camera’s nog beter bijdragen aan onze veiligheid. Concreet bespreken we de werking, voordelen en toekomstperspectieven van AI-camerabeveiliging.

Vivotek - AI-camerabeveiliging

Wat is AI-camerabeveiliging?

AI-camerabeveiliging is een combinatie van traditionele beveiligingscamera’s en AI-technologie. Deze systemen bieden real-time monitoring en snelle alarmering, waardoor ze een essentiële rol spelen in moderne beveiligingsoplossingen. Deze camera’s onderscheiden zich o.a. door hun vermogen om mensen, objecten en voertuigen nauwkeuriger te herkennen en te analyseren.

De werking van AI-camerabeveiliging

AI-beveiligingscamera’s hebben ingebouwde AI, terwijl standaard camera’s soms kunnen worden geüpgraded met AI-software. Beide systemen zijn zeer krachtig voor betere:

 • Beeldherkenning: Objecten en personen onderscheiden.
 • Gedragsanalyse: Ongebruikelijke bewegingspatronen detecteren.
 • Gezichtsherkenning: Personen aan de hand van hun gezichtskenmerken identificeren.

Onze AI-beveiligingsoplossingen van VIVOTEK maken gebruik van edge computing-mogelijkheden om de zoeksnelheid en -precisie van beelden aanzienlijk te verbeteren. VIVOTEK integreert de krachtige Deep Search, die je helpt om snel mensen of voertuigen te herkennen in de video met behulp van big data, of een eenmalige zoekopdracht uit te voeren op basis van informatie zoals geslacht, leeftijd en kleur van kleding, of automodel en -kleur.

De grote voordelen van AI-camerabeveiliging

 1. Minder valse alarmen: Dankzij slimme technologieën kunnen AI-camerabeveiligingssystemen beter onderscheid maken tussen echte bedreigingen en onschuldige bewegingen, zoals het passeren van huisdieren of veranderingen in het weer.

 2. Effectiever toezicht: Door 24/7 monitoring kunnen AI-beveiligingscamera’s constant en onmiddellijk waarschuwingen Dit zorgt ervoor dat beveiligingsteams (bv. in hotels of op festivals) sneller kunnen reageren op potentiële dreigingen.

 3. Tijdbesparing: Via slimme zoekfuncties kunnen AI-beveiligingssystemen snel door uren aan opgenomen beeldmateriaal bladeren om specifieke incidenten, personen of zelfs objecten te lokaliseren.

 4. Kostenbesparing: AI-systemen hebben geen externe software nodig om bepaalde analyses uit te voeren.


Toekomstige ontwikkelingen in AI-camerabeveiliging

We zijn op weg naar een toekomst waarin camerabeveiliging alleen maar geavanceerder en effectiever wordt:

 • Betere algoritmen: Door de ontwikkeling van betere algoritmen worden deze AI-camerasystemen steeds nauwkeuriger in het onderscheiden van echte risico’s en wordt de kans op vals alarm telkens kleiner.
 • Integratie met andere systemen: AI-camerabeveiliging is op zijn krachtigst wanneer het geïntegreerd wordt met andere beveiligingssystemen zoals inbraakdetectie, toegangscontrole en brandveiligheidssystemen. Doordat deze systemen elkaar aanvullen kan je rekenen op een completere beveiliging.
 • Automatisering: Door gebruik te maken van AI kunnen camerabeveiligingssystemen geprogrammeerd worden om automatisch te reageren op (verdachte) bewegingen. Wat cruciaal kan zijn in noodsituaties waar elke seconde telt.
 • Meer aandacht voor privacy: Met het efficiënter worden van AI-camerabeveiliging groeit ook de noodzaak om de privacy te beschermen. Moderne AI-systemen implementeren geavanceerde anonimiseringstechnieken die gezichten en andere persoonlijke kenmerken kunnen vervagen of verwijderen.

Conclusie

AI-camerabeveiliging is een gamechanger in de wereld van beveiligingstechnologie. Met technologieën zoals beeldherkenning en gedragsanalyse kunnen we vals alarm verminderen en zorgen we dat we slimmer en efficiënter werken. Naarmate de technologie vordert, zullen betere algoritmen en integratie met andere beveiligingssystemen een nog completere beveiliging bieden. Tegelijkertijd ontstaan anonimiseringstechnieken die ook de privacy waarborgen.